fb-head-tag-img

Native apps og hybrid apps – hvad er bedst?

Du har måske hørt om hybrid apps, embedded apps, HTML5 apps, webapps, native apps, wrapper apps, shell apps og andre navne for apps til devices som iPhone, iPad og Android telefoner. Hvilken bør man vælge – og hvorfor? Nogle vælger at satse benhårdt på én type apps, andre mener det er et spørgsmål om hvad app’en skal kunne. Jeg prøver at gøre rede for de forskellige typer apps her!

Naative apps og hybride apps kan findes i Google Play eller app store

Hvilke typer apps er der?

Konkret er der, som jeg ser det, 3 forskellige typer apps.

  • Webapps
  • Native apps
  • Hybrid apps

Alle de forskellige termer der kastes omkring, er i princippet altid baseret på ovenstående 3 typer apps. Hos HTML24 arbejder vi med alle tre typer, og anbefaler alle tre typer – afhængig af budget og behov. Se herunder hvad jeg mener om de tre slags apps.

Webapps

En webapp er en app der ikke kan købes i f.eks. Apples AppStore. Den er således 100% webbaseret, og er i princippet bare en hjemmeside som er optimeret til opløsningen på f.eks. en iPhone.

Sådan en app er rigtig smart, hvis man vil have en kort udviklingstid, med minimal risiko og i øvrigt gerne vil vise det samme på flere forskellige mobile enheder uden at betale forfærdigt meget ekstra. Til gengæld er en webapp ikke altid så grafisk sexet. Det er svært at lave fede animationer og det er i øvrigt helt umuligt at bruge særligt indbygget funktionalitet som f.eks. notifications på iPhone.

Native apps

En native app er en rigtig app. I princippet betyder det, at den ikke findes nogen steder som en hjemmeside, og at app’en er skrevet specifikt til platformen. En native app kan købes i AppStore eller på Google Play, og man kan tage penge for en native app. App’en hedder en “native” app, fordi den netop er kodet specifikt til platformen og ikke med henblik på at blive vist i en browser.

Native apps kan gøre brug af alle indbyggede funktioner i en telefon, og en native app kører typisk væsentligt mere smooth end en webapp. Det er smart at lave en native app, hvis man skal præsentere store mængder data, eller hvis man skal bruge avanceret grafik. Til gengæld er der altid en risiko for at en native app bliver afvist hos Apple – såfremt der er tale om en app til iphone eller iPad. Derudover kan det ofte blive dyrt at udgive native apps til mange platforme, fremfor bare at lave en webapp eller hybrid app som kan udgives til flere platforme.

Hybrid apps

Hybrid apps er – som navnet antyder – en blanding af native apps og webapps. Konkret betyder det, at man laver en skal – en såkaldt wrapper – i native kode, og propper en webapp ind i skallen. På den måde kan man udgive en webapp i AppStore eller på Google Play, og man kan i princippet bruge den samme app på flere platforme – bortset fra skallen. Man kan altså få en webapp til at ligne en native app!

Denne metode er bredt anvendt, og har både store fordele og ulemper. Udvikler man sin app som en hybrid app, kan man f.eks. bruge et CMS (Dynamicweb, WordPress, Umbraco eller måske noget andet?) til administration af app’en uden ekstra udvikling. Man kan i øvrigt samle alt data til flere platforme – i den samme app, og sparer derfor en del udviklingstid. Herudover kan man udgive opdateringer til app’en, uden at skulle igennem AppStore og Google Play.

Desværre har har en hybrid app mange af de samme begrænsninger som en alm. webapp. Det er således meget svært at lave datatunge apps på denne måde. Derudover er det en stor udfordring at lave avanceret grafik, og sidst – men bestemt ikke mindst – er der en meget stor risiko for at blive afvist i AppStore, hvis man udgiver sin hybrid app der. Apple er blevet meget strikse overfor hybrid apps, så det kan være lidt en udfordring at komme i AppStore med sin app på denne måde.

Hvilken type app skal du vælge?

Desværre vælger folk ofte udelukkende baseret på kort-sigtet økonomi. Det er nemlig typisk billigst at udgive en hybrid eller web-app på papiret, men det bliver relativt ofte en dyr fornøjelse – særligt med hybrid apps – hvis man f.eks. bliver afvist af Apple. Hybrid apps er rigtig gode, men det er vigtigt at man holder sig til en simpel app, uden en dybt avanceret navigation. Derudover skal der helst være en begrænset mængde data, da man ellers risikerer en meget langsom app. (Facebooks skift til en alm. native app er et godt eksempel!).

Money!

Jeg vil anbefale at man overvejer målgruppe og behov samt datamængde, før man kaster sig ud i et specifikt valg af app. Alle 3 typer er super gode, afhængig af hvad det skal bruges til! Hos HTML24 har vi lavet alle slags, men leverer oftest hybrid-apps, da de fleste vælger at fokusere på fordelen ved at kunne udgive den samme app flere steder på én gang, med samme kodebase.

Hvad så nu?

Følg mig og mine holdninger på Twitter, eller kontakt mig på bm@html24.dk og lad os få en snak om apps!