fb-head-tag-img

5 ting du skal tænke over når du bestiller et webprojekt

For at vi i html24 kan levere det bedste produkt, er det en god idé at du som kunde har tænkt over hvad du gerne vil have. En e-mail på 2 linjer er sjældent nok til at beskrive f.eks. et bookingsystem, et nyt website eller en integration mellem to forskellige systemer. Desværre får vi alligevel mange af disse projektbeskrivelser på 2 linjer. Her er 5 ting du skal tænke over når du bestiller et webprojekt.

Vi tænker selvfølgelig også meget over tingene, ikke mindst fordi vi arbejder med webprogrammering hver eneste dag. Du kan altså trygt regne med at vi leverer et fornuftigt produkt. Alligevel er der tit elementer som folk har glemt at tænke over. Se nedenstående, og brug det når du bestiller arbejde hos html24.

1: Implementering i et CMS som f.eks. WordPress, Dynamicweb eller Umbraco

Skal dit nye website implementeres i et CMS? Det er oftest en god idé at bruge et CMS, selv til helt simple projekter. En landingpage eller en kampagne kan med fordel implementeres i f.eks. WordPress, da der kan spares tid på små ændringer (som altid opstår – også i kampagner). Herudover gør det processen hurtigere for udvikleren, hvis der skal bruges mere end bare én side i setup’et.

Hvis du vælger at få implementeret dit site i et CMS, så husk at tænke over om du skal bruge følgende elementer

  • Sitemap + evt. XML sitemap til søgemaskiner som Google
  • Søgefelt/Søgeresultater
  • Enkeltvisning af nyheder/blogposts
  • Mulighed for administration af faste elementer som f.eks. logo, footer og topmenu.

2: Guidelines til godt webdesign

Et godt webdesign handler ikke udelukkende om flot farvelade og lækre pantone-farver. Faktisk langtfra. Godt design handler om konvertering og brugervenlighed (som også handler om konvertering i sidste ende). For at opnå den bedste oplevelse med dit site, er der særlige elementer du bør tænke over. Her er nogle af dem.

  • Har du sørget for at dit design ikke er bredere end 960px? Og hvis det er bredere – er der så en god grund?
  • Har du husket call to action på dine sider? Både i top og bund kan anbefales!
  • Har du sørget for at bruge en websikker font til dine brødtekster? Alternativt kan du bruge specialfonte fra f.eks. Google Fonts.

3: Sådan bør du levere dit design og din opgave til din webleverandør (Som selvfølgelig er html24)

Det er meget frustrerende at få leveret et webprojekt i 10 forskellige Photoshop filer og 10 forskellige PDF’er med hver sine små forskelle. Det sker f.eks. ofte at et billede er rykket 2-3 px i en Photoshop fil ifht. en anden. Det er meget små detaljer, og betyder sjældent det helt store, men det bliver alligevel ofte anledning til at din leverandør (html24) skal sende mails og spørge hvilket design der er det rigtige. Det kan forsinke processen med timer (og nogle gange dage) da der skal skrives e-mails frem og tilbage. Hvis du overholder nedenstående regler når du leverer et webprojekt til din leverandør – ja så vil der være større chance for at det går godt.

  • Gem dit design i lag i en Photoshop-fil. Sørg for at navngive dine lag meningsfuldt. Ikke noget med copy of copy of layer 1 eller lignende navngivning.
  • Husk mouse-over i din Photoshop-fil. Hvordan skal det f.eks. se ud når musen føres over et link? Hvad med menupunkter? Måske har du andre elementer der skal kunne ændre karakter når musen markerer elementerne? Vis det i din Photoshop fil!
  • Levér gerne Photoshop filen med et layer du kalder f.eks. “forklaring” eller lignende. I dette layer kan du indsætte forklaringer til diverse elementer. Alternativt kan du levere en separat PDF med forklaringerne.
  • GlemWord, Open Office og lignende formater til forklaringer. Levér altid en PDF eller en billedfil, da dine pile og forklaringer kan blive rykket rundt fra en Word version til en anden.
  • Husk at forklare eventuelle fade-effekter. Hvis der f.eks. bruges Fancybox/Lightbox eller lignende overlays/popups – hvordan skal disse komme frem? Med en fade-effekt?
  • Hvordan skal scroll fungere på sitet? Hvis man klikker på et bogmærke, skal der så scrolles ned til punktet på siden som bogmærket henviser til eller skal sitet hoppe til bogmærket med det samme?

4: Teknisk omkring HTML/CSS

Disse elementer behøver du ikke have en holdning til. Du kan med fordel få din leverandør til at træffe beslutningen. De ved trodsalt hvad det drejer sig om. I hvertfald hos html24 🙂

Som med enhver anden entreprise er der i webudvikling også forskellige teknologier man kan gøre brug af. Derfor er det vigtigt du overvejer dette – eller giver din webleverandør lov til at træffe beslutninger på dine vejne. Her er nogle af de tekniske elementer du kan tænke over. Ofte er det dog en god idé at spørge din leverandør til råds.

  • Foretrækker du XHTML eller HTML5?
  • Skal der bruges CSS3 eller gammeldaws CSS?
  • Vil du have sitet tjekket i IE6 og andre gamle browsere? (html24 tjekker som udgangspunkt kun browsere vist på html24.dk/browsers)
  • Skal der bruges et særligt Javascript-bibliotek? Hos html24 anvender vi typisk jQuery?
  • Skal der anvendes sprites til billeder og grafik (Dette er en teknik som bl.a. gør at billeder vises hurtigere ved mouse-over effekter)
  • Skal der bruges Javascript-baserede menuer, eller foretrækkes der udelukkende CSS?

5: Platforme

I disse moderne tider bruges der adskillige forskellige devices til at tilgå din nye hjemmeside. Hos html24 har vi selvfølgelig både iPad, iPad mini, iPhones, diverse Android telefoner og tablets samt Linux, Mac OS og Windows til at teste på (Se vores fine QA-område på vores Facebook-side!). Vi anbefaler dog at man vælger nogle specifikke platforme til test af sit produkt. Der findes nemlig flere 100 Android devices, så det kan hurtigt blive dyrt at teste på alle platforme. Her er nogle af de elementer du bør overveje ifht. platforme.

  • Skal dit design virke på flere platforme? I så fald – hvilke? (Tablets, Desktop computere, Mobile devices)
  • Hvilket approach vil du tage til multi-platform design? (Responsive eller individuelt site til hver platform?)

Tænk over alle ovenstående punkter og levér én samlet e-mail med en beskrivelse af dit projekt (gerne i PDF) og en Photoshop fil med dit design. Så går du ikke helt galt i skoven!

Kontakt mig på bm@html24.dk, så skal jeg nok hjælpe når vi skal lave dit næste webprojekt!