fb-head-tag-img

3 eksempler på at din billige programmør er alt for dyr!

Som webleverandør til en god portion danske (og udenlandske) virksomheder, er vi i et marked med flere tusinde konkurrenter. Der findes freelancere, webbureauer, tekniske huse, softwareleverandører og et hav af andre betegnelser for de steder man kan smide en pose penge – og få noget kode retur. Desværre kan man hurtigt gå galt i byen og få leveret noget, som på kort sigt er billigt – men på lang sigt er meget dyrt.

Er en god pris nok?

Prisen skal være god – bevares – men det er bestemt ikke alt der skal kigges på! Husk – for guds skyld – at holde øje med følgende parametre!

 • Versionsstyring og backup på kode (Hvad gør vi hvis nogen sletter koden?)
 • Korrekt brug af designmønstre/patterns (Skal der videreudvikles på det?)
 • Anvendelse af best practices (Vil du have mulighed for andre leverandører med tiden?)
 • Sikkerhed (Pas på hackere/vira!)
 • Leveringstid (Hvornår skal du i luften?)
 • Semantisk korrekt og valid kode/HTML (Nogen der sagde SEO?!)

Her er 3 eksempler på at god kode betaler sig!

1: Hvad gør du hvis dit website ved et uheld bliver slettet eller hacked?

Med en god cowboy-programmør er der måske en backup – måske ikke. Hvis ikke der er backup (eller f.eks. versionsstyring i Git?), så er du på herrens mark, og der er intet at gøre. Sørg altid for at have backup – og gerne versionsstyring – på større projekter. Dette sikrer også at flere programmører kan arbejde sammen om projektet på samme tid uden at overskrive hinanden. Hvis en softwarevirksomhed ikke arbejder med versionsstyring og backup, så er de typisk ikke kvalificerede til at arbejde på dit avancerede projekt.

2: Du bliver træt af din udvikler og vil skifte til en anden – hvad nu?

Forestil dig at dit softwarefirma er kørt ud af deres egen tangent – med egne frameworks, egne idéer, egne koncepter og egne standarder for udvikling. Du er fuldstændig fanget ved leverandøren, og det bliver forfædeligt dyrt at skifte. Vi har adskillige gange overtaget den slags projekter, hvor en uvidende kunde har haft en udvikler til at kode et stort system uden dokumentation og brug af best practices.

3: Din leverandør er google-ninja og egentlig ikke en rigtig programmør

I så fald ved din programmør nok ikke hvilke funktioner der bør bruges og hvilke der ikke bør bruges! En alvorlig sikkerhedsfejl i php er f.eks. typisk indbygget i langt størstedelen af php-tutorials. En “billig” php-programmør har måske ikke sat sig ind i dette, og du risikerer at have et website som vil blive hacked før eller siden fordi din udvikler bruger gamle php-funktioner. (Til nørdene. Brug altid MySQLi eller PDO til databaser!)

Konkrete eksempler på ovenstående

Trust me – det betaler sig at bruge ekstra timer på backup, sikkerhed, versionsstyring og en ordentlig programmør når du skal udvikle et website eller en integration som er kritisk for din forretning! Er det bare en blog om billeder du har taget i din fritid eller måske en for-sjov facbook-app, så gør endelig hvad du har lyst til.

Vi har udviklet sites for flere både store og små danske og internationale virksomheder, hvor der er sket alvorlige fejl pga. dårlig udviklingspraksis – f.eks. følgende.

 • Et website blev pludselig slettet pga. en fejl ved hostingfirmaet. Der var ingen backup.
  Resultat: Kæmpe omkostninger for at komme i gang igen.
 • Vi skulle overtage udviklingen af et større system til sportshaller. Ingen dokumentation og ingen brug af best practices.
  Resultat: Alt for store udviklingsomkostninger og ping/pong med en irriteret tidligere leverandør.
 • Vi har flere gange overtaget udviklingen på kunders websites med brug af gamle php-funktioner og masser af sikkerhedsfejl. Ofte små simple websites.
  Resultat: Flere gange har vi opdaget skjult indhold på sitet med reklamer for viagra, penis-forlængelser og lignende ikke-relaterede forretninger.   

Alt ovenstående gælder dig som har et website! Har du et WordPress-website, en Dynamicweb-løsning, en Joomla, Umbraco, Magento, DanDomain eller andet. Det gælder dig! Sørg for at have en udvikler der ved hvad han eller hun snakker om. Der er mange dygtige i Danmark og udlandet. Også udover HTML24. Vælg den rigtige!. Det bli’r meget billigere for dig at du har haft en god udvikler når din forretning vokser og du skal skalere. Trust me!